perjantai 10. elokuuta 2012

Nostalgisten Puumaloiden tarina

Kaikki alkoi kesällä 2008, kun siskoni löysi Kemiön kirpputorilla pienen laatikon, jossa oli kangasmerkkejä. Rakastuimme heti värikkäisiin merkkeihin, joihin oli painettu Suomen eri paikkakuntien nimi ja paikan yksi tai useampi nähtävyys. Siskoni tokaisi, että sinun on pakko keksiä tuote vanhoille merkeille. Ihastuimme erityisesti laatikossa olleeseen ihanaan Puumala-merkkiin.
Näin alkoi Puumaloiden & Puumalat kukkaroiden ja laukkujen tarina.

Tuhansien järvien ja vihreän kullan maa.

Muistimme nähneemme isopapalta perimissämme Mitä Missä Milloin-kirjoissa samanlaisia kangasmerkkejä. Ja vuoden 1958 M-M-M-kirjasta löysimmekin kolme sivullista "Hiha- ja reppumerkkejä" ja tekstin: "Retkeilijöiden hiha- ja reppumerkkejä myy Suomen Matkailuyhdistys, Mikonkatu 15, Helsinki, ja sen paikallisyhdistykset. Merkkien myyntihinta on Smk 110:-. "
Olimme siis löytäneet vanhoja eri paikkakuntien hiha- ja reppumerkkejä ja nyt halusimme löytää
niitä lisää.



Etsiessämme lisää hihamerkkejä löysimme myös erikokoisia matkailuviirejä. Alkunsa saivat Puumalat clutchit, sisustustaulut ja -tyynyt. Meistä tuli hihamerkkien, matkailuviirien ja tarinoiden niiden takaa metsästäjiä.


Pidämme eri paikkakuntien hihamerkkejä ja matkailuviirejä kulttuuriaarteina. Aarteina, jotka herättävät muistoja ja joiden haluamme tulevan tutuiksi ja rakkaiksi myös nykyisille ja tuleville polville. Ovathan ne osa kotimaanmatkailumme historiaa.

Ostettuamme osan matkailumerkkejä vuosina 1953-1985 silkkipainotekniikalla valmistaneen yrityksen Hokkanen Oy:n varastosta Puumaloista on tullut yrityksemme yksi tunnnetuimmista ja suosituimmista tuotteista. Etsimme jatkossakin meiltä puuttuvien paikkojen ja paikkakuntien hihamerkkejä ja viirejä sekä tietoa ja tarinoita niistä, säilyttääksemme tämän kulttuuriperinnön.

City-lehti Turku 9/2012 s. 14
"Tärpit: Tavara Ateljee Agamin Puumalat-sarja sisältää vanhoista viireistä ja kangasmerkeistä tehtyjä kukkaroita, laukkuja ja tyynyjä, joita saa myös tilata haluamansa paikkakunnan nimellä varustettuna. Kuntaliitoskylistä saapuneiden must-hankinta."  

Löydä oma "Puumalasi" ja samalla sinusta tulee osa kotimaanmatkailun nostalgista historiaa!   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti