torstai 6. joulukuuta 2012

Sarista uniikiksi juhlapuvuksi ja vielä cocktailkotelomekoksi

Turun Sanomat TYYLI 6.12.2012
HEIDI PYHÄLAHTI
Harriet Nikus tekee viimeisiä korjauksia sarista valmistettuun juhlaleninkiin.
TS kuva: Shoja Lak.


Ateljee Agamin Harriet Nikus kiinnittää viimeisiä nuppineuloja Ansa Ervastin yllä olevaan lähes valmiiseen juhlaleninkiin. Kaunis, paksua silkkiä oleva vaate on uniikki kangasta myöten, sillä turkulainen Ervasti on hankkinut kankaan työmatkalta Intiasta. Eikä minkä tahansa kankaan, vaan sarin.

Sari on usein näyttävästi kuvioitu, niin tämäkin. Kuparin, kullan ja hopean sävyissä hehkuva ornamenttityyppinen kuviointi kokomustalla pohjalla on jaettu tyypillisen sarin tapaan päätyihin, reunoihin ja kenttään. Pitkulaisen, suoralinjaisesti kuvioidun vaatteen muuttaminen länsimaiseksi juhlaleningiksi vaatiikin mittailua ja tarkkaa silmää.

– Olin 2010 työmatkalla Intiassa ja halusin ostaa matkamuistoksi kotiin laadukasta intialaista silkkiä. En ajatellut ostaa saria, sillä eihän suomalaisella ole sellaiselle mitään käyttöä, näin luulin. Mutta niin vain kävi, että intialaisen mieskollegani myötävaikutuksella kävelin eräänä iltana Etelä-Intiassa Bangaloressa ulos kaupasta sari mukanani, nauraa Ervasti.

– Hillitsin sentään itseni värimaailmaa valitessa ja otin tällaisen tumman ja hillityn sarin. Kerroin kaupassa, että aion teettää siitä juhlaleningin länsimaiseen tyyliin, eikä sitä paheksuttu.

Ansa Ervasti päätyi teettämään leninkinsä Harriet Nikuksen Ateljee Agamissa. Vuosien varrella lehdistä leikattujen unelmaleninkien kuvien ja keskustelun myötä päädyttiin sirolle Ervastille sopivaan tyttömäiseen mutta juhlavaan malliin.

Ervasti kertoo, että ainakin vuonna 2010 kuusimetrinen, paksu silkkisari maksoi noin 130 euroa, mikä on vain murto-osa siitä, mitä noin laadukas materiaali maksaisi Euroopassa.

– Tähän leninkiin yksityiskohtineen käytin kangasta noin neljä metriä, joten pari metriä jäi vielä yli. Olemme jo jutelleet Ansan kanssa, että tekisin siitä vielä cocktailhenkisen kotelomekon, Harriet Nikus lisää.

Silkkikankaat ovat kannattava tuliainen myös esimerkiksi Kiinasta (erityisesti Suzhousta), Dubaista, Thaimaasta ja Vietnamista.

Ansa Ervastin ostamassa sarissa on näyttävä, mutta sävyiltään hillitty kuosi.
Ansa Ervastin ostamassa sarissa on näyttävä, mutta sävyiltään hillitty kuosi.
TS kuva: Shoja Lak.
Lähde: http://www.ts.fi/teemat/tyyli/423544/Sarista+uniikiksi+juhlapuvuksi+ja+viela+cocktailkotelomekoksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti